LEGO orkest steelt de show op jeugdorkestenfestival

Het LEGO orkest heeft zondag 27 januari op het 15e Jeugdorkestenfestival van de Muziekschool Oost-Gelderland te Doetinchem op de toppen van hun kunnen gespeeld.
In de vernieuwde, en redelijk gevulde, Bizetzaal speelden zij als eerste van vier jeugdorkesten. Onder leiding van dirigent Dyon Jansen is een pittig repertoire ingestudeerd; achtereenvolgens Hey Brother! van Avicii, Pirates of the Caribbean uit de gelijknamige filmreeks en Coldplay Classics, bestaande uit drie hits van de Britse band Coldplay (Clocks, Paradise en Viva La Vida).

De deelnemende orkesten werden beoordeeld door een tweekoppige jury, bestaande uit Henk Lubberdink, directeur van de Muziekschool Oost-Gelderland en Gerrit Klein-Hulze, docent zwaar koper aan dezelfde muziekschool. 
In 2019 is het alweer de 15e keer dat de Muziekschool Oost-Gelderland een jeugdorkestenfestival organiseert. St. Jan is hier in al die jaren een graag geziene gast. Eerder werd als OBK (Opleidingsorkest Beek-Kilder) en ROOM (Regionaal Opleidings Orkest Montferland) deelgenomen, nu alweer voor de 3e keer in als LEGO orkest.

De groei die het LEGO orkest doormaakt is door de beoordelingen ook goed te meten. Niet alleen is het repertoire moeilijker geworden (4 jaar geleden bij het debuut van LEGO op het Jeugdorkestenfestival werden stukken uit  Band Time - starter van Jan de Haan gespeeld), het orkest is zuiverder en preciezer gaan spelen, resulterend in een boeiend concert op een relatief hoog niveau. De beoordelingen liegen er dan ook niet om. Gerrit Klein-Hulze geeft als commentaar 'Goed verzorgd en netjes afgewerkt', Henk Lubberdink spreekt van een goede 'orkestbalans, prima techniek en goed gearticuleerd. Aantrekkelijk voor muzikanten en publiek'.

Niet alleen LEGO overtrof zichzelf op dit jeugdorkestenfestival, ook de andere drie orkesten lieten zich van hun beste kant horen en zien. De jeugdorkesten van Sint Anthonius uit Breedenbroek, Harmonie Ulft en het C-orkest van Jubal Varsseveld lieten allemaal zien wat zij in hun mars hadden. Zoals de juryleden al zeiden, kun je de orkesten dan ook niet met elkaar vergelijken. In het geval van LEGO zitten er muzikanten bij die al vijf jaar samen spelen sinds de oprichting van het orkest en worden ze ondersteund door enkele leden uit het A-orkest,  Breedenbroek en Varsseveld deden dit volledig op eigen kracht met een muziekkeuze dat goed aansloot bij alle orkesten. Hoewel de dagprijs naar Varsseveld is gegaan, waren eigenlijk alle orkesten winnaars. Volgend jaar is het LEGO orkest zeker weer van de partij!

Luister en kijk hier naar de opname van Pirates of the Caribbean