Over St. Jan

Muziekvereniging St. Jan is op 3 juli 1945 opgericht en bestaat momenteel uit een harmonieorkest, een malletband, het LEGO-orkest en een majorettepeloton.
Al onze divisies worden geleid door geschoolde en bekwame dirigenten en instructeurs. De vereniging is aangesloten bij de Muziekbond Gelderland-Flevoland.
Samen met Laetare basisschool in ons dorp hebben we twee blazersklassen. De groepen 6 en 7 krijgen iedere week les in het bespelen van een instrument om zo hun creatieve, muzikale, coginitieve en sociale vaardigheden te ontwikkelen. De vereniging is aangesloten bij de Muziekbond Gelderland-Flevoland (MBGF) en valt zodoende onder de KNMO.

U kunt voor vragen en/of opmerkingen altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Adresgegevens St. Jan

Muziekvereniging St. Jan Kilder
p/a Doetinchemseweg 13
7035 CR Kilder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Harmonie

Het harmonieorkest bestaat uit ongeveer 60 personen en komt sinds 2011 uit in de Tweede Divisie. Sinds 2015 Jan Nellestijn dirigent van het orkest.
Dirigent en arrangeur Jan Nellestijn begon zijn muzikale carrière als tamboer en trompettist in dienst van defensie. Intussen haalde hij aan het conservatorium zijn diploma’s docerend musicus (Arnhem, 1993) en hafabra directie (Tilburg, 1994). Zijn Master behaalde hij in 1999 bij Jan Cober. In 2006 verliet Jan Nellestijn defensie als Majoor chef-dirigent van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht.

Jan heeft zich vervolgens bekwaamd in compositie en maakt veel arrangementen in opdracht. Sinds 2010 is hij plaatsvervangend hoofdvak docent directie hafabra aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Als vaste dirigent staat Jan Nellestijn voor de QHarmony uit Nijmegen en Muziekvereniging St. Jan uit Kilder. Daarnaast is hij een graag geziene gastdirigent bij projecten en jurylid bij examens en festivals.

 

Malletband

De malletband bestaat uit ruim 20 personen en komt ook uit in de Tweede Divisie. Het orkest staat onder leiding van instructeur Wilfred Elshof. Wilfred is sinds zijn achtste jaar lid van de Muziekvereniging St. Jan. Hij heeft een concert-slagwerkopleiding gevolg aan de muziekschool te 's-Heerenberg. Hier heeft Wilfred zijn A t/m D-diploma's behaald. Vervolgens heeft hij een instructeurscursus gevolgd via de Bond van Orkestdirigenten en heeft deze ook met goed gevolg afgelegd; cum laude geslaagd dus!

Naast de wekelijkse repetitie worden nieuwe leerlingen door Wilfred opgeleid. In 1993 is Wilfred met het toenmalige lyracorps Nederlands kampioen geworden in Rucphen. Na dit huzarenstukje is het lyrakorps overgegaan in een malletband. Hiervoor is een flinke investering nodig geweest, maar het succes volgde al snel. Ook in 1997 werd de kampioenswimpel binnen gehaald na deelname aan het Nederlands Kampioenschap te Amsterdam. Zeer recentelijk werd in 2012 en 2014 nog deelgenomen aan bondsconcoursen met een score van ruim 90 punten.

 

LEGO

LEGO staat voor leerlingen- en gevorderden orkest. Dit is het B-orkest van muziekvereniging St. Jan Kilder en staat sinds de oprichting in 2013 onder leiding van Dyon Jansen. In het LEGO spelen jonge, onervaren muzikanten samen met muzikanten die al jarenlange ervaring hebben. Hierdoor leren ze snel de kneepjes van het vak. Voor concerten wordt het orkest vaak nog aangevuld met diverse muzikanten uit het A-orkest, zodat er een compleet orkest is. Hierdoor leren kinderen wat de functie van hun instrument is en ook wat de rollen van de andere muzikanten zijn. De kern van LEGO zit al vanaf de oprichting bij elkaar, waardoor het ook nog eens een vriendenclub is geworden.