Informatie

 

"Het op een gezellige, ontspannen manier zo verantwoord mogelijk muziek maken"

 

Gezelligheid en ontspanning staan voorop bij een lidmaatschap van St. Jan. Dit willen we bereiken door een ontspannen, open sfeer te creëren tijdens onze repetitieavonden en minstens net zo belangrijk is de "evaluatie" van de repetitie na afloop. We vinden het belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt en durft te zeggen wat hij/zij wil zeggen.

Kilder is een dorp van ca. 1500 inwoners. Muziekvereniging St. Jan speelt een centrale rol in de dorpsgemeenschap. Belangrijke evenementen in het dorp luisteren wij muzikaal op. Hierbij kun je denken aan schuttersfeesten, carnaval, kermis en koningsdag waar wij marcherend op straat zullen optreden. Met deze straatoptredens bereiken wij de Kilderse bevolking. Juist die bevolking die klaar voor ons staat wanneer wij met een muzikale rondgang of een donateursactie bij hen aanbellen.

Daarnaast steken wij zeer veel energie in alles omtrent muzikale vorming van jeugd. Dit begint al op de basisschool in groep 4 met AMV-lessen; AMV staat voor Algemene Muzikale Vorming. In groep 5 leren de kinderen experimenteren op en met verschillende instrumenten waarna ze een keuze maken om in groep 6 en 7 een instrument te leren spelen. De kinderen kunnen hierbij kiezen uit de instrumenten dwarsfluit, klarinet, alt saxofoon, trompet, bariton, slagwerk.

Vanuit deze blazersklassen kunnen leerlingen die door willen gaan met muziekles instromen in het LEGO-orkest. LEGO staat voor Leerlingen En Gevorderden Orkest. In dit orkest wordt muziek gespeeld die dicht bij de eigen belevingswereld aanliggen van kinderen. Wanneer de leerlingen hun A-diploma hebben en al een eind op weg zijn richting hun B-diploma, hebben ze de keuze om ook mee te gaan spelen in het harmonieorkest.

Binnen St. Jan geloven we in het hebben van commissies. Er is een bestuur en vanuit het bestuur worden (zelfsturende) commissies aangesteld. Commissies die bijv. het repertoire bepalen, de jaarlijkse rommelmarkt organiseren of andere speciale evenementen. Op deze manier draagt ieder lid van St. Jan zijn/haar steentje bij aan de activiteiten van de vereniging.

Deze activiteiten zijn van vitaal belang voor de vereniging. Juist door deze activiteiten kunnen wij de contributie beperkt houden waardoor een lidmaatschap bij Sint Jan niet alleen heel gezellig is maar ook nog eens heel goedkoop.